Graphic Novels

 
Dufraux - Delaby. (2003). Murena. Hoofdstuk 1 Purper en goud. Zandvoort: Vander Heide produkties. 
Graphic novel.
Rome, gladiatoren, bedrog.
 
"Rome. Mei 54. Het is middag. Al sinds zonsopgang kijkt keizer Claudius naar de gevechten. "
 
Jean Dufaux werd geboren in 1949 in Ninove, België. Hij studeerde aan het institut des Arts de Diffusion en was aanvankelijk journalist. Hij maakt zijn debuut als journalist bij Ciné-Presse. Dufaux heeft echter een voorliefde voor strips. In 1984 begon hij zijn eerste scenario's te schrijven voor stripverhalen. Naast Murena schijft hij onder meer ook Jessica Blandy en Barracuda.

Philippe Delaby werd geboren in 1961 in Doornik, België. Op 14-jarige leeftijd volgde hij de lessen aan deKunstacademie. Toen hij 18 jaar was won hij in België een tekenwedstrijd. In 1987 verscheen zijn werk voor het eerst in het blad Kuifje. Samen met Dufaux maakte hij onder meer ook 'Korte verhalen'. Philippe Delaby overleed op 28 januari 2014 aan de gevolgen van een hartaanval. 

De serie Murena, die bestaat uit 9 delen, voert de lezer terug naar het oude Rome ten tijde van het keizerrijk. Het Romeinse Keizerrijk ontstond rond het begin van de jaartelling en viel in 395 weer uiteen. Augustus was de eerste keizer van het nieuwe rijk. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Tiberius die regeerde van 14 tot 37 n Chr. Op zijn beurt werd hij opgevolgd door Gaius Caesar Augustus Germanicus, beter bekend als Caligula, die regeerde van 37 tot 41 n Chr. Een geslaagde moordaanslag van de Praetoriaanse garde maakte een einde aan het schrikbewind van Caligula. De Praetoriaanse garde had ook een nieuwe keizer voor het volk, namelijk Claudius. Zijn tijd als keizer ving aan in 41 en duurde tot 54 n Chr. Het is in dit tijdperk dat de serie Murena een plaatsvindt.
 
Na het lezen van Hoofdstuk 1 Purper en goud is het duidelijk dat Murena een reeks is waarvan de verschillende delen niet los van elkaar gelezen kunnen worden. Er wordt een lange aanloop genomen om de moord op Claudius te plaatsen. Dit vooral omdat er zoveel verschillende vrouwen (en zonen bij die verschillende vrouwen) van Claudius in het spel zijn. De tekeningen geven gedetailleerd de actie weer. De gladiatorengevechten komen heel realistisch over. De gezichtsuitdrukkingen van de personages zijn sprekend. Rome zit vol verraders en die bedrieglijke sfeer wordt goed weergegeven. Sommige tekeningen zijn vrij expliciet. 
 
 
Ik ben het niet gewoon om graphic novels te lezen. Een echte roman kan mij meer bekoren, maar afwisseling kan ook deugt doen. Een goed detectiveverhaal kan perfect omgezet worden in een beeldverhaal. Persoonlijk vind ik Blake en Mortimer heel fijn om lezen. Maar een echte graphic novel wil meer zijn dan een strip, meer dan een vluchtig verhaal, maar daarvoor vind ik het genre niet geschikt. Het feit dat het genre vluchtig is, maakt het moeilijker om diepgang te bieden. Graphic novels zijn vaak historische of sprookjesachtige verhalen. Hiervoor is meer verbeeldingskracht nodig en dat kan met behulp van tekeningen verholpen worden. De verhaallijn in Murena is vrij duidelijk maar het feit dat alle personages op elkaar trekken (qua kleding en haarstijl) maakt het ingewikkelder dan nodig. Ik heb bewust gekozen om het eerste hoofdstuk van de serie te lezen, toch blijf ik met een onvolkomen gevoel achter. Het verhaal begint nog maar net. Een korte inleiding over het liefdesverleden van Claudius zou helpen om dit verhaal beter te begrijpen. 
 
*   *   *


Comès, D. (1983, gelezen versie 2001) De dorpsgek van Schoonvergeten. 1. Inwijding. Casterman.
Graphic novel.
Prijs voor beste album op het internationaal stripfestival van Angoulême
Ardennen, verstoten, verleden.
 
"Schoonvergeten een gehucht in de Ardennen. Het leven is er goed en niets schijnt de rust te kunnen verstoren. Althans, bijna niets."
 

De Franstalige stripauteur Didier Comès (alias Dieter Hermann) was één van de grootste Belgische stripauteurs. Hij stond mee aan de basis van de volwassenwording van het Europese beeldverhaal. Zijn werk wordt gekenmerkt door een sterk filmische, aan het beeld ondergeschikte verteltrant. De verhalen van Comès spelen zich vaak af in de Ardennen. Zijn onderwerpen hebben te maken met fundamentele 'primitieve' ervaringen van de mens: geboorte en dood, erotiek en religie, liefde en geweld. 

Zijn bekendste werk is De dorpsgek van Schoonvergeten. Inwijding is deel één uit een tweedelige reeks rond een doofstomme jongen die geconfronteerd wordt met oorlogstrauma's en wraakzuchtige Ardense bewoners. De opbouw in het verhaal is langzaam. Eerst worden de belangrijkste personages en de relaties onderling gekaderd. Pas halverwege het verhaal wordt er in het verleden gegraven. Dit gebeurt op een hallucinatoire, magische manier. De stijl van Comès wordt dan ook wel eens 'magisch-realisme' genoemd. Hij laat graag het bewuste en het onbewuste in elkaar overvloeien. Zijn hoofdpersonages zijn vaak getormenteerde zielen. 

In De dorpsgek van Schoonvergeten maakt de lezer kennis met Stilte, een jongen die niet kan spreken en dom wordt gehouden door zijn baas. Hij wordt als een slaaf behandeld en uitgeleend aan wie hem maar kan gebruiken. Wanneer hij op een dag wordt uitgeleend aan Toine ontdekt hij een verboden schuur. Net omdat het hem wordt verboden erin te gaan, raakt Stilte geïntrigeerd. Op een nacht keert hij terug naar de schuur en ontmoet hij de heks. Zij kan hem een aantal zaken verklaren uit het verleden. 

De tekenstijl van Comès is abstracter dan die in Murena. Comès tekent de personages minder gedetailleerd, de gezichten zijn karaktervoller. Zo is het voor de lezer meteen duidelijk dat de baas van Stilte, Abel Mauvy, een bullebak is. Stilte heeft een zachtere gelaatsuitdrukking. Enkel bij de heks wordt aanvankelijk in het midden gelaten of zij goed of kwaad is. Dit moet uit het verhaal blijken. Comès maakt gebruik van taal om te duiden dat Stilte dom en naïef is. Hij denkt zoals hij schrijft, vol fouten. Wanneer hij een hallucinerend drankje krijgt voorgeschoteld van de heks, wordt zijn taal plots anders. Hij ervaart zelf dat hij er slimmer van wordt en dat uit zich in een correct taalgebruik. 

Inwijding wordt gevolgd door Wraak, een titel die veelbelovend klinkt. In het eerste deel van De dorpsgek van Schoonvergeten worden alle kaarten op tafel gelegd. Het is dus aan te raden om het vervolg te lezen om de afloop van het verhaal te kennen. Net omdat het slechts twee delen zijn, ben ik meer geneigd dit te doen. 

 

© 2016 Ellen Sannen

Maak een gratis websiteWebnode