Bronnen recensies:
van der Weijden, M. (2 april 2015). Een fascinerende zoektocht naar gevonden levens. Theaterkrant. Opgeroepen op 28 december 2015 van www.theaterkrant.nl/recensie/dora-g-15/
Op de Beeck, G. (7 juni 2015). De week van Griet Op De Beeck. De Morgen. Opgeroepen op 28 december 2015 van www.demorgen.be/plus/de-week-van-griet-op-beeck-b-1412190587951/ of via gopressacademic
Zowel Griet Op de Beeck als Moira van der Weijden zijn onder de indruk van het ontstaan van het toneelstuk. En terecht. Het is dan ook een apart verhaal. Toneelmaker Greet Jacobs vindt twee groene leren koffers in een container op straat en neemt die mee naar huis. De koffers blijken vol persoonlijke documenten te zitten. Aan de hand daarvan reconstrueert Greet Jacobs het leven van Dora G en haar man David. Haar onderzoek wordt een toneelstuk. Beide recensenten zijn enthousiast over de vertolkingen van de verschillende personages die ze neerzet. Greet Jacobs speelt achtereenvolgens Dora, haar man David, haar schoonzoon Albert, haar nicht Evelyne en zichzelf. Als toeschouwer word je meegenomen op een aangename ontdekkingstocht vol emoties. Greet Jacobs schakelt even vlot over van Nederlands naar Frans als van personage naar personage.
Ze toert met haar toneelstuk door Vlaanderen en Nederland en oogst daarbij succes. Daarbij houdt ze rekening met het feit dat de kennis van het Frans in Nederalnd niet zo'n gevestigede waarde is als in Vlaanderen. Wanneer ze voorleest uit de agenda van Dora G., vertaalt ze tekens de fragmenten. Volgens Moira van der Weijden een overbodig element tijdens de voorstelling aangezien het Frans van een dergelijk niveau is dat het voor iedereen verstaanbaar is. Ikzelf heb de voorstelling in Antwerpen geizen en daarbij was geen sprake van een vertaling. Het Frans dat in de voorstelling gesproken wordt is makkelijk verstaanbaar ook voor jongeren.
Griet Op de Beeck bekijkt het toneelstuk door een filosofische bril. Ze ziet een toneelstuk over hoe mensen, door wat ze in hun jeugd hebben meegemaakt, beschadigd door het leven gaan. Er is geen liefde tussen Dora G. en David te bespeuren en dat wijdt ze aan het feit dat Dora G. getraumatiseerd is, omdat ze op haar 14e haar ouders weggevoerd zag worden door de Duitsers. Dora G. gaat koel en gereserveerd door het leven en hecht geen belang aan liefde en romantiek. Daarmee gaat Griet Op de Beeck op zoek naar een onderliggende betekenis en doorgrondt ze het toneelstuk grondiger dan Moira van der Weijden.
Vooral het gebrek aan humor is een enorme gemiste kans. Er zit humor in het toneelstuk, maar die komt zelden tot zijn recht. Verder dan een subtiel optrekken van mondhoeken komen de toeschouwers niet. Het verhaal is heel origineel en Greet Jacobs is zeker een toneelmaker en actrice om in het oog te houden, maar spijtig genoeg zwakt dit toneelstuk af naar het einde. Er is geen duidelijke afronding van het verhaal en dat blijft natuurlijk hangen. Een aangenaam toneelstuk, dat wel, meer niet.